Vakcollegegroep.nl

Er zijn in Nederland verschillende vormen van onderwijs op het gebied van mode. Wanneer je gaat zoeken naar een modevakschool, dan zie je dat de leerprogramma’s variëren van hobbymatige naaicursussen tot en met professionele opleidingen voor modeontwerpers. Welke opleiding je kiest, hangt uiteraard af van je wensen en je vooropleiding. De een wil graag leren om kleding voor zichzelf te maken terwijl de ander een passie voor mode heeft en van deze passie graag zijn of haar beroep wil maken. Voor keuzes als deze is het wenselijk om kinderen reeds op jonge leeftijd hun creativiteit te laten ontdekken. Of iemand aanleg en passie heeft voor een creatief beroep wordt meestal op de basisschool al duidelijk.

Beroepsopleidingen in de mode

Op de modevakschool kun je onder andere het diploma voor modeontwerper behalen. Hiermee kun je later voor een modebedrijf werken of een eigen kledinglijn creëren. Via een eigen website kun je proberen je creaties te verkopen of je sluit je aan bij een al bestaande kledingwebshop die kleding van diverse merken verkoopt. Denk bijvoorbeeld aan de webshop NA-KD die een grote collectie jurken, rokken, broeken, blouses en truien voor dames aanbiedt voor modebewuste vrouwen. Wanneer je afgestudeerd bent, is dit een ideale manier om te onderzoeken of je ontwerpen goed in de markt liggen. Tevens is deze website waarop creaties van over de hele wereld te zien en te verkrijgen zijn, een bron van inspiratie en wat extra inspiratie kun je tijdens je opleiding zeker wel gebruiken.

Op een modevakschool kun je leren om kleding te ontwerpen, maar je kunt er ook voor kiezen om het gehele proces te leren. Dan kun je een eigen design ontwerpen en jouw creatie zelf naaien. Uiteraard is voor het ontwerpen van kleding gedegen kennis van het naaiproces nodig.

Voorts is er een opleiding tot costumier/costumière waar je leert om patronen te tekenen. Bij deze opleiding draait het vooral om het opdoen van praktijkervaring. Zo worden er bijvoorbeeld deelopdrachten gegeven in het naaivak zoals het inzetten van een rits. Om een grote variatie aan opdrachten te kunnen aanbieden werken deze scholen vaak samen met een theater of een modeatelier.

Ook het beroep coupeur/coupeuse vindt zijn oorsprong op de modevakschool. Hierbij gaat het om het maken van de juiste pasvorm voor een persoon. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een afwijkende kledingmaat, of aan heel exclusieve kleding die – tegen betaling – precies op maat gemaakt wordt.

Het ontwerpen en naaien van lingerie is ook een apart modevak waarvoor specifieke kennis nodig is. Daarom bestaat ook hiervoor een aparte opleiding. Om les te kunnen geven aan een modevakschool is het nodig om gespecialiseerd te zijn in een van de modeberoepen. Daarnaast dien je over een lerarenbevoegdheid te beschikken.