Vakcollegegroep.nl

Het is feest, want je zoon of dochter is jarig. Op de meeste scholen mogen kinderen die jarig zijn een lekkere traktatie uitdelen aan hun klasgenootjes en de docent. Zo’n traktatie is iets waar een kind echt naar uitkijkt en waar hij of zij enorm trots op is. Tijdens het uitdelen staat je kind even in het middelpunt van de belangstelling, dus het is dan ook wel zo leuk om hem of haar iets speciaals mee te geven om te kunnen uitdelen.

Taart of gebakjes

Wanneer je niet zoveel tijd hebt of niet zo creatief bent om zelf een leuke traktatie te maken, zou je kunnen overwegen om een kant en klare taart of kleine gebakjes in te kopen. Er zijn tegenwoordig speciale themataarten te verkrijgen zoals bijvoorbeeld stoere voetbal-taarten, sprookjesachtige eenhoorntaarten en taarten met het favoriete stripfiguur van je zoon of dochter erop. Ben je wel creatief aangelegd, dan zou je natuurlijk kunnen overwegen om zelf zo’n fantastische taart te bakken.

Een gezond alternatief

Aan de ouders van basisschoolleerlingen wordt steeds vaker gevraagd om een gezond alternatief te bedenken voor een traktatie. Door gezonde traktaties uit te delen wordt het belang van gezond eten benadrukt. Zo kunnen kinderen zelf ondervinden dat gezonde traktaties net zo lekker en leuk kunnen zijn als de wat minder gezonde varianten. Denk bijvoorbeeld eens aan een heerlijk dadelhapje. Dadels zijn heel zoet en erg smaakvol, en wanneer je ze samen met wat ander fruit in een cupcake bakje doet ziet het er ook nog heel feestelijk uit. Andere gezonde alternatieven voor een traktatie zijn bijvoorbeeld een aantal partjes mandarijn, gehalveerde druiven, stukjes appel of aardbeien. Een leuk vlaggetje of parasolletje erbij maakt ook deze traktatie feestelijk.

Knijpfruit

Tegenwoordig kun je in de meeste supermarkten wel zakjes knijpfruit vinden. Deze zakjes zijn heel eenvoudig feestelijk en persoonlijk te maken door middel van een zelfgemaakte wikkel met daarop bijvoorbeeld een foto van je jarige kind.