Vakcollegegroep.nl

Als ouder heb je al snel de neiging om de kamer van je kind te versieren met schattige posters waarop cartoonfiguren, vrolijke spreuken, lieve kittens, puppy’s en andere babydieren staan afgebeeld. En dat kan ook zeker een perfecte keuze zijn voor jongere kinderen.

Je kunt de inrichting van de kinderkamer echter ook benutten om een impuls te geven aan de natuurlijke nieuwsgierigheid van je kind. Je zou bijvoorbeeld tussen alle lieflijke prenten ook één of twee educatieve posters kunnen hangen. Omdat je kind daar elke dag wel een keer naar kijkt, zal hij of zij de informatie op zo’n poster wellicht nooit meer vergeten. De hieronder beschreven voorbeelden van educatieve posters kunnen voor kinderen zeer interessant zijn.

1. Een wereldkaart

Er zijn volwassenen die niet in staat zijn Amerika, Australië, Afrika of zelfs hun eigen land op een wereldkaart aan te wijzen. Door een grote wereldkaart aan de muur van de kinderkamer te hangen zal dit jouw kind nimmer overkomen. De verschillende landen, talen en de onmetelijke oceanen in de wereld zullen zeker tot de verbeelding van schoolkinderen spreken. Ook jongere kinderen kunnen genieten van een wereldkaart, zeker als deze versierd is met vrolijke kleuren en afbeeldingen van taferelen uit elk land, zoals de olifanten in Afrika, de cowboys in Amerika, de tempels in India…

2. Kaarten van het universum

Jongens en meisjes die geïnteresseerd zijn in planeten, raketten en astronauten kun je verrassen met een kaart van de ruimte. Op de website BGA.nl vind je verschillende posters met daarop kaarten van sterren(beelden) en de maan. Met dit soort posters kunnen ze indruk maken op hun vriendjes door elk sterrenbeeld in de nachtelijke hemel aan te wijzen en te benoemen. Deze indrukwekkende afbeeldingen kunnen bovendien hun interesse voor wetenschap stimuleren, evenals hun fantasie: welke planeten zweven er rond de sterren? Zou daar ook leven zijn? En hoe komen we daarachter?

3. Het menselijk lichaam

Is jouw kind geïnteresseerd in gezondheid, beweging en voeding? Een grote poster met daarop het menselijk lichaam kan kinderen helpen om hun eigen lijf beter te begrijpen. De afbeelding laat zien hoe de menselijke ‘machine’ werkt. Ook zijn er posters verkrijgbaar waarop de beenderen van het skelet of de inwendige organen die voedsel omzetten in energie en bouwstoffen staan afgebeeld. Gedetailleerde afbeeldingen van de werking van bijvoorbeeld het oog of delen van de hersenen sluiten aan bij de fascinatie voor het mensenlichaam. En wie weet, vormen ze wel de eerste stap richting een medische carrière voor je kind!

4. Patenttekeningen

Patenttekeningen zijn blauwdrukken van voertuigen, gebouwen, machines en andere constructies. Online zijn deze gedetailleerde afbeeldingen op posterformaat te verkrijgen. Je kunt er oudere kinderen mee verrassen die zich bij elke machine en ieder gereedschap afvragen hoe het apparaat werkt, uit welke onderdelen het bestaat en uit welke materialen het is vervaardigd. Bij webwinkels als BGA.nl vind je patenttekeningen van onder andere ruimteschepen, gereedschappen, luchtballons, muziekinstrumenten, camera’s, auto’s en nog veel meer. Je kunt er een poster bestellen die aansluit bij de interesses van je jonge onderzoek(st)er. Of laat hem of haar online zelf zijn of haar favoriete poster uitkiezen.